Over VerledenTekst

Onze missie is om zoveel mogelijk historische bronnen toegankelijk te maken voor iedereen. Zo willen wij iedereen de gelegenheid geven om de verhalen die in deze bronnen bewaard zijn gebleven te ontdekken. Hierbij focussen we ons zowel op bronnen die al vaker geraadpleegd worden, als bronnen waarin het met traditionele methoden vaak moeilijk is om de informatie te vinden die je zoekt. Door volledige transcripties is het mogelijk om andere dwarsdoorsneden te maken van de bronnen dan tot nu toe gebruikelijk!

Om al deze bronnen toegankelijk te maken, maken wij gebruik van Loghi: open source transcriptie-software ontwikkeld door het KNAW Humanities Cluster in samenwerking met het Nationaal Archief. Zonder deze "Handwritten Text Recognition"-software (HTR), die getraind is om teksten uit de periode 1600 - 1800 goed te kunnen lezen, was deze website niet mogelijk geweest - evenals zonder alle scans en beschrijvingen die door de archieven als open data zijn gepubliceerd. Bedankt dus, allemaal!

Op dit moment bevat de website al veel verschillende bronnen van het Regionaal Archief Tilburg. De komende tijd streven we ernaar nog meer bronnen doorzoekbaar te maken: niet alleen voor ons eigen onderzoek, maar voor iedereen! Hoewel we ons bewust zijn dat deze automatische transcripties soms fouten kunnen bevatten, hebben wij niet als doel de transcripties handmatig te verbeteren. Dit kost te veel tijd. Wel raden we aan altijd de originele scan te raadplegen, en gebruik te maken van onze zoekhulp.

Veel plezier met jullie duik in het verleden, aan de hand van een stukje moderne technologie!

Willem R. J. Vermeulen & Yvette Hoitink